6 Ekim 2009 Salı

Sivasspor, Bülent Uygun ile tarih yazdı

Sivasspor, Bülent Uygun ile tarih yazdı



Sivasspor teknik direktörlüğü görevinden dün istifa eden Bülent Uygun, yaklaşık 3 yıllık dönemde, kırmızı-beyazlı ekibi başarıdan başarıya koşturdu. Uygun, Sivasspor'a tarihinin en önemli başarılarını yaşatan teknik adam olarak kayıtlara geçti.
Sivasspor teknik direktörlüğü görevine 2006-2007 sezonunun 12. haftasında Denizlispor karşısında alınan 2-0'lık yenilgi sonrası, Slovak teknik adam Karol Pecze'nin sözleşmesinin feshedilmesinin ardından 4 Kasım 2006 tarihinde getirilen Bülent Uygun, bir dönem formasını giyip genel menajerliğini yürüttüğü Sivasspor'da birçok önemli başarıya imza attı.

Sivasspor'a tarihinin en önemli başarılarını yaşatan teknik adam olarak kayıtlara geçen Bülent Uygun, görevde kaldığı yaklaşık 3 yıllık sürede futbolcular ve teknik heyetiyle uyumlu bir şekilde çalışarak, Sivasspor'a hem Turkcell Süper Lig'de, hem Türkiye Kupası'nda, hem de Avrupa Kupaları'nda önemli başarılar yaşattı.

-LİGDE ALT SIRALARDAN ZİRVEYE ÇIKARDI-

2006-2007 sezonunda takımı 12 puanla ligin 17. sırasında teslim aldıktan sonra sezon sonunda ligi 48 puanla 7. sırada tamamlamasını sağlayan Bülent Uygun, 2007-2008 ve 2008-2009 sezonlarında ise Sivasspor'u adeta ligin zirvesine çıkardı.

Uygun yönetimindeki Sivasspor, 2007-2008 ve 2008-2009 sezonlarında şampiyonluk mücadelesi verdi. Anadolu'nun şampiyon umudu olan ve her iki sezonda da şampiyonluğu kıl payı kaçıran Uygun yönetimindeki Sivasspor, taraflı tarafsız tüm futbolseverlerin beğenisini topladı.

2007-2008 sezonunu 79 puanlı şampiyon Galatasaray'ın 6 puan gerisinde, Fenerbahçe ve Beşiktaş ile birlikte 73 puanda tamamlayan, ancak üçlü averaj sistemi gereği ligi dördüncü sırada tamamlayan Uygun yönetimindeki Sivasspor, 2008-2009 sezonunda ise ligi 71 puanlı şampiyon Beşiktaş'ın ardından 66 puanla ikinci sırada tamamlamayı başardı.

Sivasspor'u kurulduğu 1967 yılından bu yana Süper Lig'de zirveye taşıyan, ayrıca Avrupa kupalarında mücadele etmesini sağlayan ilk teknik direktör olarak tarihe geçen Uygun, bu başarılarıyla kulüp başkanı Mecnun Otyakmaz'dan yönetim kurulu üyelerine, taraftarlardan spor otoritelerine kadar herkesin takdirini kazandı.

-SİVASSPOR AVRUPA ARENASINA UYGUN İLE ÇIKTI-

Sivasspor, Avrupa kupalarındaki ilk mücadelesini de Bülent Uygun yönetiminde verdi. 2007-2008 sezonunda Turkcell Süper Lig'i dördüncü sırada tamamlayarak, Türkiye'yi UEFA İntertoto Kupası'nda temsil etme hakkı kazanan Uygun yönetimindeki Sivasspor, bu kupanın 2. turunda Karadağ'ın OFK Grbalj takımını 2-2 ve 1-0'lık skorlarla kupada saf dışı etti. UEFA İntertoto Kupası 3. turunda Portekiz'in SC Braga takımı ile eşleşen Uygun'un ekibi, Portekiz takımına 2-0 ve 3-0'lık skorlarla yenilerek kupadan elendi.

Avrupa kupalarındaki bu 4 maçlık ilk serüveninin ardından ertesi sezon çıtayı iyice yükselten Sivasspor, 2008-2009 sezonunda Turkcell Süper Lig'i 2. sırada tamamladığı için Türkiye'yi Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda temsil etme hakkı kazandı.

Türkiye'de ''4 büyükler'' olarak bilinen Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor dışında Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmak için mücadele eden tek Anadolu takımı olarak Türk futbol tarihine geçen Uygun yönetimindeki Sivasspor, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında deplasmanda 5-0 mağlup olduğu Belçika'nın RSC Anderlecht takımını Sivas'ta 3-1 yenmesine karşın ''Devler Ligi''ne kalamadı ve yoluna UEFA Avrupa Ligi play-off turunda devam etti.

Bu turda son UEFA Kupası şampiyonu Ukrayna'nın FC Shakhtar Donetsk takımı ile eşleşen Sivasspor, Ukrayna ekibine Sivas'ta 3-0, deplasmanda ise 2-0 yenilerek Avrupa kupalarından elendi.

4'ü UEFA İntertoto Kupası'nda, 2'si Avrupa Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda, 2'si ise UEFA Avrupa Ligi play-off turunda olmak üzere 8 kez Avrupa arenasında mücadele eden Uygun yönetimindeki Sivasspor, Avrupa kupalarında 2 galibiyet ve 1 beraberlik elde ederken, 5 de yenilgi aldı.

-UYGUN'UN LİG KARNESİ-

Bülent Uygun yönetimindeki Sivasspor, son 4 sezonda ligde çıktığı 98 maçta 54 galibiyet ve 17 beraberlik elde ederken, 27 kez de sahadan yenik ayrıldı.

Bülent Uygun, Sivasspor'un başındaki ilk sezonunda ligde 22, ikinci sezonunda 34, üçüncü sezonunda 34, dördüncü sezonunda ise 8 maça çıktı.

Uygun'un ekibi, ilk sezonundaki 22 maçlık periyotta 11 galibiyet, 3 beraberlik, 8 mağlubiyet; ikinci sezonundaki 34 maçlık periyotta 23 galibiyet, 4 beraberlik, 7 mağlubiyet; üçüncü sezonundaki 34 maçlık periyotta 19 galibiyet, 9 beraberlik, 6 mağlubiyet; dördüncü sezondaki 8 maçlık periyotta ise 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 6 mağlubiyet elde etti.

Uygun yönetimindeki ilk sezonda ligi 7'nci, ikinci sezonda 4'üncü, üçüncü sezonda ise 2'nci sırada tamamlayan Sivasspor, 2007-2008 ve 2008-2009 sezonlarının ilk yarılarını ''4 büyüklerin'' önünde lider olarak tamamlayarak, ulaşılması güç bir başarıya da imza attı.

Uygun yönetimindeki Sivasspor, 2007-2008 sezonunda ligde aldığı 23 galibiyetle, ''4 büyükler'' dışında bir sezonda en fazla galibiyet alan tek Anadolu takımı olarak da kayıtlara geçti.

Uygun yönetimindeki Sivasspor, ligdeki bu başarılarının yanı sıra geçen sezon Fortis Türkiye Kupası'nda da önemli bir başarıya imza attı. Uygun yönetimindeki Sivasspor, geçen sezon Galatasaray'ı çeyrek finalde eleyerek kupada adını yarı finale yazdırmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorum icin teşekkür ederim